Setkání s andělem - 7. příběh: Svatá rodina

„Rodina je svatá a Svatá rodina určitě. Socha muže, ženy a dítěte je prastaré a věčné téma. Všichni sochaři se o tuto sochu pokusili. A moje touha je to také. Chci ji vysekat z mramoru. Už dávno. Podle svého. Stále tu svoji představu kreslím. Minimálně jako vánoční přání. Ale letos bude výstava, výstava v době Vánoc a to je ta ústřední socha, kdy jindy ji vysekat než nyní.“ Tohle všechno se mi honilo hlavou, než jsem začal. Sochu svaté rodiny jsem si připravoval dlouho.

Vymodeloval jsem malý model podle kresby, vysekal ho do mramoru. Ta soška se stala centrem vstupu do kláštera Školských sester. Myslel jsem, že už jsem řešení kompozice našel a odjel do Colonnaty vysekat ji velkou. Měl jsem tři měsíce do výstavy. Všechno se ale stalo trochu jinak.

Začal jsem hledat kámen. Kámen by měl být pro sochu skoro ve tvaru vejce. Josef jednou nohou klečí a Marie sedí na jeho druhé noze. Uzavřená kompozice, ve které jako poklad ve středu je uschován Ježíšek. Výběr kamene chvilku trval a já byl nervózní z ubíhajícího času. Bloudili jsme s Hynkem po lomu a najednou našli blok, který tu zůstal z pobytu před dvěma roky. Myslel jsem, že jej odvezli dolů do Carrary, ale byl tam, jako by čekal. Alvise nám ho nechal převézt nahoru do dílny. Ten blok má dva metry a mě se nechtělo jej příliš zkrátit a udělat malou sochu podle modelu. Celou noc jsem na to myslel a kreslil. Změnil jsem kompozici, aby blok mohl zůstat velký. Tím jsem začal velkou sochu. Zavařil jsem si na průšvih, že sochu nestihnu do výstavy. Ale v lomu v Itálii mám čas, nedělám nic jiného než že sekám celý den. Nakreslil jsem kompozici a sekal podle ztracené kresby.

Josef Marii doslova nese, aby se nedotýkala země. On pro ni tvoří základ. Marie drží Ježíše a dívá se přes něj dolů do tváře Josefa. Spojuje je pohled, v jehož středu je malé právě narozené dítě. Je to vize. Je zde vznášení se. Je to stéla narození. Je to, co jsem kdysi kreslil jako přání. A tato socha je přání. Přání krásných Vánoc Vám všem.

Jednou k této soše vysekám ještě anděly. Budou průsvitní, budou skrze mramor přinášet světlo.

Další části příběhu:

 
<< blog